vendredi 20 avril 2012

Le Kaki en Belgique, une utopie? Suite

En lisant l'excellente compilation de Mr Lee Holdeman, j'ai trouvé cet extrait très intéressant :


"Astringent varieties are better suited to colder areas and can be grown anywhere in Japan where the annual average temperature is above 10 degrees Centigrade [50 °F] and where the average is 16 °C [60.8 °F] or more from April through October. Sweet, non-astringent varieties, can be grown in virtually every part of Japan where the annual average temperature is 13 degrees [55.4 °F] or above, with a 19-degree average [66.2 °F] during the period between April to October . . . In the warmer parts of Kyushu the quality becomes somewhat coarse (T. Chino 1984)."

En Moyenne Belgique, la température moyenne annuelle est de 10°C et la température moyenne d'avril à octobre est de 14°C. Il faudrait donc privilégier les variétés astringentes sous notre climat.

Pas de chance pour moi, Fuyu et Cioccolatino sont deux variétés non astringentes. Il ne me reste plus qu'à trouver des greffons de variétés astringentes (Costata, Hiratanenashi,...)  pour surgreffer mes plants l'année prochaine.

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